Obsah

« Zpět na Strom životních situací

Vydání oprávnění (posouzení odborné způsobilosti) k výkonu funkce - střelmistr

3. Pojmenování (název) životní situace

Vydání oprávnění (posouzení odborné způsobilosti) k výkonu funkce - střelmistr

4. Základní informace k životní situaci

Střelmistr je fyzická osoba, která řídí a odpovídá za práce spojené s použitím výbušnin k trhacím pracím malého rozsahu.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Ke zkoušce odborné způsobilosti pro výkon funkce střelmistra může být připuštěna každá fyzická osoba, která splňuje všechny níže stanovené podmínky.

Je-li uchazeč v pracovním nebo obdobném poměru, přihlašuje jej ke zkoušce střelmistra organizace (resp. zaměstnavatel).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Uchazeč o střelmistrovské oprávnění musí být starší 21 let, bezúhonný, zdravotně způsobilý, musí mít úspěšně ukončenu základní školu a předepsanou praxi.

Dále musí uchazeč absolvovat kurs, ve kterém se provádí teoretická a praktická výuka uchazečů o oprávnění střelmistra, v rozsahu nejméně 100 vyučovacích hodin v patnácti dnech; po dobu kursu nesmí být uchazeč pověřován jinými úkoly.

Zdravotní způsobilost se prokazuje dokladem orgánů státní zdravotní správy a úspěšné ukončení základní školy vysvědčením z 8. třídy (resp. 9. třídy).

Bezúhonnost se prokazuje výpisem z Rejstříku trestů České republiky, který si obvodní báňský úřad sám z Rejstříku trestů vyžádá.

Předepsaná praxe

Pro odbornosti střelmistrů:

  • pro plynující doly s nebezpečím výbuchu uhelného prachu,

  • pro doly s nebezpečím výbuchu uhelného prachu,

  • pro neplynující doly bez nebezpečí výbuchu uhelného prachu,

praxe na podzemních pracovištích nejméně dva roky, z toho uchazeč musí pracovat nejméně půl roku jako pomocník střelmistra.

Pro odbornosti střelmistrů:

  • pro povrchové dobývání,

  • pro stavební práce a destrukce,

  • pro vrtné a geofyzikální práce,

  • pro zvláštní druhy prací s uvedením specializace (např. tváření kovů výbuchem, výbuchové svařování a plátování, ve speleologii a další),

praxe na povrchových pracovištích nejméně jeden rok, z toho uchazeč musí pracovat nejméně půl roku jako pomocník střelmistra.

Uchazeč o střelmistrovské oprávnění, který je studentem nebo absolventem vysoké školy nebo absolventem střední školy, nemusí mít předepsanou praxi a výuku v kursech, má-li ve svém výkazu o studiu (indexu) nebo ve vysvědčení potvrzeno úspěšné vykonání zkoušky z předmětů, ve kterých byla přednášena technologie a bezpečnost trhacích prací, a prokáže-li, že se alespoň po dobu 10 směn zúčastnil trhacích prací příslušné odbornosti.

Absolventům ostatních vysokých škol a osobám, které mají kvalifikaci pyrotechniků ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů, může obvodní báňský úřad přiměřeně zkrátit předepsanou praxi.

Odbornou způsobilost posuzuje a oprávnění k výkonu funkce střelmistra vydává (na základě úspěšně vykonané zkoušky) obvodní báňský úřad. Zkouška se skládá z písemné, ústní a praktické části.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Termín zkoušky odborné způsobilosti může být stanoven až na základě písemné přihlášky, kterou je třeba podat / zaslat na adresu příslušného obvodního báňského úřadu.

Přihlášku, včetně všech požadovaných náležitostí (dle bodu 10), lze rovněž zaslat v digitální formě (naskenované dokumenty), a to prostřednictvím e-mailové adresy příslušného obvodního báňského úřadu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Přihlášku podejte / zašlete na příslušný obvodní báňský úřad, v jehož obvodu bude činnost vykonávána.

Bude-li předmětná činnost vykonávána na území více obvodů, je příslušným obvodním báňským úřadem ten, do jehož obvodní působnosti přísluší místo bydliště či sídla organizace, vykonávající předmětnou činnost.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Přihláška ke zkoušce střelmistra musí obsahovat:

  • jméno, příjmení, datum narození uchazeče, místo jeho trvalého pobytu,

  • adresu organizace, pracovní zařazení a druh vykonávané práce (jedná-li se o zaměstnance, nikoliv soukromého podnikatele),

  • uvedení odbornosti, ve které má uchazeč osvědčit odbornou způsobilost,

  • doklady o zdravotní způsobilosti, o absolvování předepsané praxe, teoretické přípravy a o ukončeném vzdělání (mohou být zaslány i kopie; v takovém případě však musí být originály dokladů doloženy při zkoušce).

Před zahájením zkoušky je nutno předložit:

  • originály dokladů o zdravotní způsobilosti, o absolvování předepsané praxe, teoretické přípravy a o ukončeném vzdělání (pro ověření zaslaných kopií, jestliže nebyly originály zaslány spolu s přihláškou),

  • střelmistrovský průkaz (jedná-li se o rozšíření střelmistrovského oprávnění),

  • 1 fotografii o rozměrech 35 mm x 45 mm (ne starší jednoho roku),

  • kolkovou známku v hodnotě 1 000 Kč.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

"Přihláška ke zkoušce střelmistra" je k dispozici (včetně "Potvrzení o praxi" a "Potvrzení o absolvování teoretické přípravy") na internetových stránkách Státní báňské správy České republiky.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatek za provedení zkoušky pro ověření odborné způsobilosti k výkonu funkce střelmistra činí 1 000 Kč - pro každou odbornost (zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů).

Správní poplatek je vyměřen a vybírán v české měně, platí se kolkovými známkami a je splatný před provedením požadovaného úkonu.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Posudek o zdravotní způsobilosti vydává praktický lékař, u kterého je uchazeč o střelmistrovské oprávnění registrován k léčebné péči.

Bezúhonnost se prokazuje výpisem z Rejstříku trestů České republiky, který si obvodní báňský úřad sám z Rejstříku trestů vyžádá.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

K zaslání přihlášky, včetně všech požadovaných náležitostí, v digitální formě (naskenované dokumenty), příp. ke kontaktu s obvodním báňským úřadem, je možno využít e-mailové adresy příslušného obvodního báňského úřadu.

28. Popis byl naposledy aktualizován

05.12.2012

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.